SELAMAT DATANG KE LAMAN JALINAN ILMU SELAMAT DATANG KE LAMAN JALINAN ILMU

Monday, 28 May 2012

Prinsip-Prinsip Memasak


Prinsip Masak

Dalam penyediaan sajian, terdapat pelbagai kaedah memasak yangboleh digunakan. Sajian dapat dihasilkan dengan lebih cepat, menarik, dan mempunyai kepelbagaian dari segi warna, tekstur, rupa, dan rasa. Penyediaan makanan menjadi bertambah mudah dan efisien dengan penggunaan pelbagai jenis alat penjimat masa.
1. Tujuan Memasak
Tujuan makanan dimasak adalah supaya makanan itu selamat dimakan, memudahkan pencernaan, membaiki rupa dan tekstur makanan, lebih menarik dan menyelerakan, mempelbagaikan masakan, dan menambahkan perisa makanan.
1.1 Keselamatan
Haba panas semasa memasak akan membunuh mikroorganisma yang terkandung dalam makanan. Ini dapat mengelakkan makanan daripada cepat rosak. Toksin asli dalam makanan seperti kacang panggang akan dapat dimusnahkan.
1.2 Memudahkan Pencernaan
Makanan dapat dilembutkan selepas dimasak. Ini menjadikan makanan itu lebih mudah dikunyah dan dicernakan. Contohnya daging, ubi kentang, telur, dan sayur berdaun hijau.
1.3 Membaiki rupa dan tekstur makanan
Makanan menjadi lebih menyelerakan dari segi rupa dan tekstur jika dimasak dengan kaedah yang sesuai. Contohnya ikan bilis yang digoreng sehingga garing dan wangi atau ditumis dengan sambal.
1.4 Mempelbagaikan masakan
Masakan boleh dimasak dengan pelbagai cara untuk menghasilkan masakan yang pelbagai, menarik, dan menyelerakan. Contohnya ubi kentang boleh digoreng, direbus, dipanggang, dan dijadikan krim. Selain itu, daging juga boleh dipanggang, digril, digoreng, dan direbus.
1.5 Menambahkan rasa makanan
Masakan yang dimasak akan bertindak balas dengan haba dan menghasilkan bau dan rasa yang sedap apabila perisa ditambah. Contohnya daging yang diperap dengan pelbagai perisa akan lebih sedap.
2. Prinsip Memasak
Prinsip memasak ialah penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai. Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperbaiki rupa, warna, tekstur, rasa, dan meminimumkan kehilangan nutrien dalam makanan.

No comments:

Post a Comment