SELAMAT DATANG KE LAMAN JALINAN ILMU SELAMAT DATANG KE LAMAN JALINAN ILMU

Monday, 28 May 2012

Pemilihan Dan Penyimpanan Makanan


Pemilihan Dan Penyimpanan Makanan

Makanan boleh dikategorikan kepada makanan segar dan makanan kering. Cara pemilihan dan penyimpanan makanan yang betul dan teratur akan membantu mengawal mutu makanan supaya berkeadaan baik dan dapat mengurangkan pembaziran.
1. Makanan Segar
Makanan segar ialah makanan yang belum dimasak atau diproses.Contohnya, sayur-sayuran, daging, dan ikan. Makanan segar mudah rosak kerana kandungan air yang tinggi dan sesuai untuk pembiakan mikroorganisma. Makanan menjadi rosak jika disimpan kerana enzim akan terus meranumkan makanan sehingga menjadi lembut dan lebam.
1.1 Sayur-sayuran
Sayur-sayuran meliputi beberapa bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Contohnya, daun, bunga, batang, pucuk, buah, biji, dan akar. Sayur-sayuran mengandungi vitamin dan garam mineral yang menambahkan rasa dan warna dalam sajian.

1 comment:

  1. Best online casino sites 2021 - Kadang Pintar
    Find septcasino the best online casinos kadangpintar in 2021 and get your bonus now! 1xbet Choose from 1 slot games & more to play at the best online casino. Rating: 4 · ‎1,078 votes

    ReplyDelete