PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN - EKONOMI RUMAH TANGGA (ERT)
1.0 Pengertian Diet Seimbang
- Diet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul
- Nutrien yang diperlukan oleh badan ialah:
- karbohidrat
- protein
- lemak
- vitamin
- Faktor utama dalam merancang diet seimbang:
- jantina
- umur
- kesihatan
- aktiviti
- saiz tubuh
- Prinsip asas diet seimbang berdasarkan PIRAMID MAKANAN
2.0 Perancangan Menu
- Pengertian menu
Menu ialah satu senarai hidangan lengkap untuk sesuatu
sajian.
- Tujuan merancang menu:
- menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan
- menjimatkan masa, tenaga dan bahan makanan
- menyediakan sajian yang menarik, berkhasiat dan menyelerakan
- mengikut anggaran belanjawan
- Faktor yang mempengaruhi perancangan menu
- jenis hidangan
- kegemaran
- perbelanjaan
- sumber makanan semasa
- kemudahan fizikal
- sumber tenaga dan masa
- kepelbagaian
- keperluan
- bilangan tetamu
No comments:
Post a Comment