SELAMAT DATANG KE LAMAN JALINAN ILMU SELAMAT DATANG KE LAMAN JALINAN ILMU

Wednesday, 16 May 2012

Nota Bab 1 & 2 KH ERT

PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN - EKONOMI RUMAH TANGGA (ERT)

1.0 Pengertian Diet Seimbang

  • Diet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul
  • Nutrien yang diperlukan oleh badan ialah:
    • karbohidrat
    • protein
    • lemak
    • vitamin 
  • Faktor utama dalam merancang diet seimbang:
    • jantina 
    • umur
    • kesihatan
    • aktiviti
    • saiz tubuh
  • Prinsip asas diet seimbang berdasarkan PIRAMID MAKANAN




2.0 Perancangan Menu

  • Pengertian menu
          Menu ialah satu senarai hidangan lengkap untuk sesuatu  
          sajian. 

  • Tujuan merancang menu:
    • menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan
    • menjimatkan masa, tenaga dan bahan makanan
    • menyediakan sajian yang menarik, berkhasiat dan menyelerakan
    • mengikut anggaran belanjawan
  • Faktor yang mempengaruhi perancangan menu
    • jenis hidangan
    • kegemaran
    • perbelanjaan
    • sumber makanan semasa
    • kemudahan fizikal
    • sumber tenaga dan masa
    • kepelbagaian
    • keperluan
    • bilangan tetamu



No comments:

Post a Comment