AKTIVITI 1.0
1) Apakah maksud diet seimbang?
A. sajian makanan yang mengandungi lebih nutrien, vitamin dan
garam mineral.
B. sajian makanan yang kaya dengan nutrien pembekal haba.
C. sajian makanan yang terdiri daripada hidangan pelbagai kaum.
D. sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang
diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul.
2) Apakah faktor utama dalam merancang diet seimbang?
I. Jantina II. Tempat tinggal
III. Umur IV. Saiz tubuh
A. I sahaja B. I, II dan III
C. I, III dan IV D. Semua di atas
AKTIVITI 2.0
1) Apakah yang dimaksudkan dengan perancangan menu?
A. Rancangan masakan untuk seminggu
B. Hidangan kegemaran ahli keluarga
C. Senarai sajian yang terancang
D. Makanan yang dihidang secara peranggu meja
2) Diantara berikut yang manakah BUKAN tujuan merancang
menu?
A. menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang
diperlukan.
B. menjimatkan masa, tenaga dan bahan makanan.
C. menyediakan sajian yang menarik, berkhasiat dan
menyelerakan.
D. memastikan bekalan makanan mencukupi.
No comments:
Post a Comment